Ajalugu

Thursday, August 27, 2020

Helise õnnetus oli meie õnn ehk Rogaini EM Lätis

Täiesti tüdinenud juba igasugu ürituste tühistamistest ja "põnevatest" virtuaalüritustest.Kas tõesti võimalik,et elu taastub ning rogaini EM toimub oli küsimus,mis märts-aprill oleskelu ajal mõttes oli. No kui olukord klaarima hakkas tulid lätlased välja uue ajakavaga ning ei osanud veel miskit karta. Mingis järjekordses bulletiinis selgus aga tõde, et kui oled tolles ajaaugus sünnipäeva pidanud, siis hüvasti vanuseklass. Et eriolukord ei päästa sind ja füüsiliselt oled augustis kindlalt tugevam kui juunis ja austraallased on konservatiivid ning kui kuupäev on best before siis räägi võistkonnakaaslastele auk pähe, et tühja sest juunioritest paneme põhiklassis edasi. No ei tee ju nii! Okei, kogu selle halva asja juures oli ka üks armas boonus - isa ja väikeõde on rõõmsad kui nende tiimi tugevdama lähed. Selline seiklus siis võistlusele eelnevalt ja kui nüüd ma väga ausalt räägin, siis sisimas lootsin isegi, et võistlus edasi lükatakse.

Ei lükatud, ja tagantjärgi hästi tehti! Lippude järgi võis arvata,et riike rohkem, aga tabelis järge ajada oli puhas maavõistlus, Läti -Eesti, mõni läbi lipsanud ukrainlane ja paar tšehhi.




Enne võistlust oli üks lõpetamata aiaprojekt vaja lõpuni teha.Kuna see tähendas hunnikute viisi raudkive,tundsin Lätti sõites,et selle seljaga läheb vist raskeks. Helis tuli kaasa võtta Kilingi-Nõmmelt spordilaagrist, kus nädalaga 30+ treeningtundi tehtud.Heleri tuli oma laagrist tagasi katkiste tossudega ehk ostsime uued - rajale pidi minema tutikatega ja oodata võis sellest kõike.Ühesõnaga ettevalmistus suurepärane.

Tugevaid see ei murra. Helis pani mulle seljale pipraplaastrid ja varusin kotti mõned vaigistid (ühtegi ei läinud vaja).Uued tossud Heleril olid super ja no Helis on nii tugev,et peale võistlust viisime ta laagrisse tagasi veel treenima.

Rajaplaan valmis suhteliselt kiiresti - loodesse kus paistis raske,aga kallis, ööseks randa asfalti peale ja törts ida kaudu tagasi.Helise kogemused olid väärt värk.Plaanis u 50 kilomeetrit linnulendu,sest kui palju me ikka jaksame.Samas kogemused kohustavad - Helisel 13-s ja Heleril juba 4-s 24 tunni rogain (mul 9-s)

Start oli tore,ilm kena ja meie valik oli ka paljude teiste valik.Algus läks Sääsehirmu seltskonnas. Esimene tund, 25>84>73, polegi midagi rääkida läks nagu lepase reega.KP 43,krt kõik tundub niii ilus. Heinamaa kohal õpetab luigepere poegi pikale lennule valmistuma.Minugi lastel on jõudu tiibu sirutada, sõbrad vaid lähevad pika sammuga eest.54>80 ja teine tund tehtud. 31>92, nüüd alles pisut põnevust.Sääsehirm võtab sihi,meie tee,kes võidab? Ei keegi,sõprus vaid,punktis oleme koos.51-st väljume erinevalt,lõpptulemus ei muutu.91-st sama lugu,ainult me satume korralikku võssi ja lapsed ei paista aegajalt sõnajalgade

vahelt välja.(Ja mis põnev komme on lätlastel võsa raiuda kuskilt 30 cm kõrguselt ning jätta kõik sinna mädanema.Hea tava on sellist "koristustööd" teha justkui vahetult enne rogaine, selline mälestus on juba aastast 2011 Helisega KP 100-st.) Ühesõnaga korralik koperdamine selgi korral,aga saime taas punktis 93 kokku.Ikka selleks,et 53-s esimene korralik aps teha ja kui ühiselt viga parandatud läksid me teed lõplikult lahku.

61 - Kõik on ilus, majast mööda,koerad hauguvad,korralik tee läheb,kohe oleme punktis,toetume künka servale,oh kurja raba tuli ette.Sügav,ei siit läbi ei lähe.Teiselt poolt tahavad lätlased meie poole ujuda.No mida kuradit, ärge tulge.Ja et liiga igav ei oleks algab paduvihm mis eriti motivatsiooni ei suurenda.Hakkame otsast peale.Lõunas peaks tee olema,otsime,leiame,märg, külm.No läks aega mis läks saime lõpuks endas selgusele ja käidud.Nüüd träkki vaadates olime juba alguses punase ringi sees.Jumal tänatud,et rogain nii põnev ala on,pärast hea ennast kiruda.


Ja edasisest 2,5 tunnist polegi midagi huvitavat rääkida.Punktid tulid tasapisi kenasti.Hämardus ja kuna ma endiselt pole prilliarsti juurde pöördunud nägin kaardil vaid seda,mis hästi näha oli.Lambist oli abi, aga mitte lõplikult.Õnneks toimis Helisel kaart ilusti.Lähenedes KP 82 oli metsas näha lampe,mille omanikud puhtas eesti keeles küsisid läheme või tuleme. Võib ju arvata,et sel kellaajal ongi metsas vaid eestlased,aga hiljem selgus,et me 3 kollast jopet andsid meid välja

.Inlook Color oli see tiim ja mõni aeg hiljem ühendasime nendega oma jõud.56,kahtlased sihid ja kraavid, kompass näitab,et punkt jääb meist lõunasse.No ei jäänud kordagi !!! Saa siis aru ning ega see ainsaks korraks jäänud kui nool tundus nii valesse suunda näitamast! Ei hakanud jõuga teda keerama,küll aga usaldasin teisi.

Kopratamm >94 paneme taas punasest ringist läbi,seekord siis suund liiga vasakule ning järv jääb tabamata.Jõuame heinamaale, paistab maja,okei umbes saame aru kus oleme,aga servas on tiik.Kaardil ei ole - on küll ... kui nüüd träkki vaadata ja suurendada piisavalt on näha number 9 sees tiiki.Oleks abiks olnud kohapeal nii selgelt näha.Kolm läti neiut kammivad koos meiega,aga lõpuks võtavad oma suuna. Meie leidsime oma õõtsiku ja punkti, lätlastel jääb leidmata.Tagasi heinamaale maja suunas. Eemalt paistaks nagu politsei vilkurid,aga vist laupäeva õhtul mõni mõistlik inimene ka pidutses ehk värvimuusikaga oli tegu.Meil pool võistlust peetud,48 kilomeetrit
võssi läbitud. Päris hea saavutus.Marguse ja Katiga on mõnusalt seltskondlik öösel,punktid ja kilomeetrid lendavad.Kuhugile 83,34 KP lähedale lendas ka mu Crafti nokats.No head teed, äkki keegi sai omale hea mütsi.Helis vaatas,et oleme jätkusuutlikud ning pani ette 63-102. Partsid loobusid, mina ka pisut pirtsutasin,kuid leppisin saatusega.Õnneks jäi plaani vaid 63.Teine olevat vist kole kant ka
olnud.

71 minnes tormasid vastu Ski Orienteers/HP-Sport team noored. Kadri kenasti köiega sabas.Võtsime punkti ja andsime pisut armu oma pesamunale.Istusime pingil ca 15 min,lapsukese pea ja jalad kummagi süles.Korra oli ka minu pea jõnksatanud väidab Helis.Kella 5 paiku,mõned kilomeetrid edasi rannaribal KP 60 andsime endalegi veidi armu.35 minutit magasime,Helis kiigel ja meie pingil.Väga kosutav oli.Hea oli see,et külmaks väga ei läinudki,eelmise aasta uinak mägedes veel selgelt meeles.

99 tuli väga ilusti.Teel 69 saime kokku Ehtel&Riikaga. 98>68 ikka koos, mingeid häguseid sihte ja reljeefi.100-sse plaanisime minna rajakest mööda, teised jäid meist maha lootes sihtidele.Kui jõudsime "sihi lätetele" oli see küll kõike muud kui siht.Tagant jõudsid uuesti järgi ka Ehtel,Riika ning suundusime ühiselt punkti poole.Läbitavus oli ikka väga kehv,aga ega see üllatus ei olnud.

Ja ega rohkem midagi juhtunudki.3 viimast punkti (77,78,20) tulid suht kergelt  kui nii on viisakas öelda 87 kilomeetri viimase osa kohta. Finišis nagu ikka suurepärane vastuvõtt,palju rõõmsaid nägusid plaksutamas ja lahe ööpäevane seiklus sai õnnelikult lõpu.

Tulemuseks suurepärane 223 punkti ajaga 23 tundi 17 minutit.Koht esisajas ehk 95.(startis võistkondi 245) ja segavõistkondade 35.koht. Kilomeetreid 86,9 ja linnulennulist 58,6.Sõbrad siit ja sealt ei jäänudki väga kaugele oma punktisummadega.


Mis head meelt teeb: no ikka,et mul nii kanged tüdrukud peres on. Heleri oli kummiga sabas vaid öö hakul,kui pigem väikest motti vaja oli sellest, ülejäänud aja kulges vapralt sellises raskes looduses.Helis teab täpselt mille nimel tööd teeb ja ükskord see kõik ka tasub ära! ; Estonian Ski Orienteers/HP-Sport Team - 286 punkti ja segajuuniorite kuld.Tublid Kadri,Sander ja Andres ning kindlasti sellele aluse pannud Sass/Aleksander. Ja ülejäänud hunnik medaleid mida kaasmaalased kaasa tõid!



Oleksid: Helise juhtimisel oleks nad kahekesi (no mis kasu minust oli - vaid turvatunne öises metsas ja külakoerte puhul) ju olnud naiste 15! Juunioritest kindlad medalikohad,kui see ebaõiglane pandeemia ...

Kas oli raske ka ? No ma ei teagi,enam ei mäleta.Samas võimas oli küll,seda ma mäletan! Mäletan kõiki toredaid tegelasi metsas. Ilusaid fotosid, mis korraldajad kiiresti edastasid lehele ja lahedaid kaadreid ,mis ise sain tehtud. Nagu Ukrainas Heleriga laulsime: Rogain on äge, rogain on lahe; vahest on lage,vahest on mäge; rogain on äge, rogain on lahe; vahest on mäger,vahest on ...koer ... jne.


Ahjaa,lõpp oli hirmus. Äike,padukas,kõik sai märjaks,no absoluutselt kõik ja siis sõida 5 ja pool tundi.Kuramus,selg jäi pärast haigeks.Helise viisime tagasi laagrisse,tal jäi vist pisut puudu koormusest :)

No comments:

Meie võistkond :

My photo
Meie võistkonnas on Helis,Helena,Heleri,Juula,Heiki ja Taavi;Abiks on olnud Mari-Ann,Küllike,Siisi,Kadri,Carmen,Mihkel,Eelmistel aastatel ka Jaagup,Tõnu,Rasmus K,Mari,Marie,Elina,Aveli,Meelis,Oliver,Kaie,Kristi,Krissu,Tõnis,Tiit,Liina,Kaarel ja Heli. Põhilised "lõbustused" : Rogain,XDream,jooksmine,orienteerumine,sulgpall ja Helisel varasemalt ka iluuisutamine

HP-Sport team karikas - 2009,2012;2015 HELIS ; 2010,2011,2013 HEIKI

HP-Sport team karikas - 2009,2012;2015 HELIS ;   2010,2011,2013  HEIKI

Kontakt

  • heikipajuste at hot.ee 525 77 20
  • juulakene at hot.ee

Punktitabel 2015

  • Helis 6 p
  • Heleri 4 p
  • Heiki 4 p
  • Helena 2 p
  • Juula 2 p

Viimaseid matkasid:

  • 18.12.11 Advendireis Võrus
  • 14.07.11 Rongiga Tartu AHHAAs
  • 12.07.11 Ratastega Kolga-Kahala-Tsitre
  • 25.06.11 Kilplala-Väinjärv
  • 24.02.11 Stockholmis